Ανακαίνιση Σπιτιού : Ελαιοχρωματισμοί - Η Ψυχολογία κι η Σημασία των Χρωμάτων.

Είναι πλέον γνωστό σε όλους, πως τα χρώματα επιδρούν στην ψυχολογία μας, είτε θεττικά, είτε αρνητικά.

 
Έτσι, παρατηρούμε πολλούς ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιώσουν την κακή τους ψυχολογία, να βάφουν το σπίτι τους, ώστε με την σωστή επιλογή των χρωμάτων, να βελτιώσουν και την ψυχολογία τους.
Επίσης, έχουμε ακούσει ιστορίες για ανθρώπους, οι οποίοι ενώ είχαν πολύ κακή ψυχολογία και για αρκετό καιρό, όταν άλλαξαν χρώμα στο σπίτι τους, άρχισαν αμέσως να νιώθουν καλύτερα κι όλα τα αρνητικά τους συναισθήματα, άρχισαν σταδιακά να υποχωρούν.
 
Άραγε ισχύει κάτι τέτοιο; Μπορεί η απόχρωση ενός χώρου ή ενός σπιτιού στο σύνολό του, να επηρεάσει τόσο πολύ έναν άνθρωπο; Και πώς αντιμετωπίαουμε την διαφορετικότητα των ανθρώπων που κατοικούν στον ίδιο χώρο;
 
Η απάντηση είναι πως ΝΑΙ. Το χρώμα όντως επιδρά στην ψυχολογία των ανθρώπων, πόσο μάλιστα όταν ζουν καθημερινά σ' έναν χώρο που είναι χρωματισμένος με χρώματα που ταιριάζουν ή όχι στην προσωπικότητα, τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία τους.
 
Είναι κάτι που το έχει μελετήσει η ψυχολογία κι έχει αποφανθεί σχετικά με το αν πραγματικά ισχύει κάτι τέτοιο ή όχι. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες, έδειξαν πως τα χρώματα τα νιώθουμε, περισσότερο απ' ότι τα βλέπουμε. 
 
Σίγουρα δεν υπάρχει μόδα στο χρώμα, αφού κάθε άνθρωπος, έχει διαφορετική γνώμη για το ιδανικό χρώμα κι αυτήν πρέπει ν' ακολουθεί, ώστε να βρίσκεται πάντοτε σε αρμονία με τον εσωτερικό του κόσμο, το οποίο είναι και το ζητούμενο. Δεν χρειάζεται ν' ακούμε προτάσεις από ειδικούς, μιας κι όση γνώση κι αν διαθέτουν, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ζήσουν στον χώρο μας και σε καμία περίπτωση, δεν είναι ίδιοι με μας.
 
Από εμάς, απομένει να μελετήσουμε την σημειολογία των χρωμάτων και να επιλλέξουμε έτσι το χρώμα που μας ταιριάζει περισσότερο, ώστε ο συναισθηματικός μας κόσμος, να είναι πάντοτε σε αρμονία.
 
Γενικότερα, μπορούμε να χωρίσουμε την χρωματική παλέτα σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τα ζεστά και τα ψυχρά χρώματα.
 
Τα ζεστά χρώματα, δηλαδή το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο, και τα μεταξύ τους ευρισκόμενα συγγενικά χρώματα, δημιουργούν την αίσθηση της οικειότητας και συνδέονται με τον ενθουσιασμό και την καλή διάθεση, μας βοηθούν να αντιληφθούμε το χρόνο και συγχρόνως μας προκαλούν την αίσθηση του φιλόξενου, της εξωστρέφειας, ενώ τα ψυχρά, δηλαδή το μπλε, το μοβ και το πράσινο, μαζί πάλι με τα μεταξύ τους ευρισκόμενα συγγενικά χρώματα, σχετίζονται με μια σειρά από ετερόκλητα συναισθήματα, όπως της ηρεμίας, της γαλήνης ή της μελαγχολίας από τη μία και της κακοδιαθεσίας, της απογοήτευσης από την άλλη.  
 
Ας δούμε όμως κάποια από τα χρώματα και τί αυτά συμβολίζουν:
 
Κόκκινο: Συμβολίζει την αγάπη, την ενότητα, το θυμό, την ωριμότητα και την ορμή. Είναι χρώμα ζεστό, πλημμυρισμένο από ένταση, επανάσταση και συγκίνηση. Το κόκκινο είναι το κατ' εξοχήν χρώμα του ερωτικού πάθους, το χρώμα της φωτιάς, της δύναμη, της θερμότητας, του αίματος, της καύσης.
Στη χρωματοθεραπεία θεωρείται ότι ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, δίνει ενέργεια, δρα κατά της αναιμίας και της αδράνειας. Ακόμα τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα και προστατεύει από τα κρυολογήματα.
Στο ανθρώπινο σώμα το κόκκινο αντιστοιχεί στα γεννητικά όργανα και στο αίμα. Στην διατροφή μας οι κόκκινες τροφές (ντομάτες, πιπεριές, φράουλες, μήλα) χαρίζουν ενέργεια, κέφι και δραστηριότητα.
 

Πορτοκαλί: Συμβολίζει τη χαρά, τον πλούτο, την ευτυχία, την αισιοδοξία, την επιμονή, τη ζεστασιά, τη φιλία. Είναι χρώμα που εκφράζει αισιοδοξία και ωριμότητα. Θερμό χρώμα, χρώμα ζωής που μετουσιώνει το κατώτερο σε ανώτερο.
Στην χρωματοθεραπεία θεωρείται ότι χαρίζει φυσική ευεξία και πνευματική τόνωση, λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό. Ανακουφίζει το άσθμα, τα βρογχικά, τους ρευματισμούς και τις κράμπες.
Στο ανθρώπινο σώμα το πορτοκαλί αντιστοιχεί στα έντερα, στην περιοχή της κοιλιάς και στα νεφρά.
Οι πορτοκαλί τροφές (καρότα, πορτοκάλια, βερίκοκα, ροδάκινα) βοηθούν τον οργανισμό να αφομοιώσει τις θρεπτικές ουσίες των άλλων τροφών.
 

Κίτρινο: Συμβολίζει το μίσος, τη δειλία, τον πλούτο, τη δημιουργία, τη χαρά και τη δόξα. Θεωρείται το χρώμα της επικοινωνίας και της επιστημονικής σκέψης. Συμβολίζει τη διαύγεια σκέψης, τη φιλοδοξία και την ενοποίηση. Είναι το χρώμα του Ήλιου και του χρυσού.
Στην χρωματοθεραπεία, λέγεται ότι τονώνει το νευρικό σύστημα, καθαρίζει το συκώτι από τις τοξίνες, βοηθά το μυοσκελετικό σύστημα. Τονώνει την αυτοεκτίμηση και διώχνει τις φοβίες.
Στο ανθρώπινο σώμα το κίτρινο αντιστοιχεί στο πάγκρεας, το ηλιακό πλέγμα, το συκώτι, τη χολή, την επιδερμίδα και το νευρικό σύστημα.
Οι κίτρινες τροφές (λεμόνια, μπανάνες, καλαμπόκι, πιπεριές) φτιάχνουν τη διάθεση και χαρίζουν κέφι.
 

Μπλε: Συμβολίζει την ηρεμία και τη γλυκύτητα, την καθαρή σκέψη, τη λογική συμπεριφορά, το κρύο και την καθαρότητα της ψυχής. Δροσίζει και ηρεμεί, είναι το χρώμα του διαλογισμού και της περισυλλογής. Θεωρείται ψυχρό χρώμα και είναι το χρώμα του ουρανού και του αέρα, της σοφίας και της εσωτερικής αρμονίας.
Στην χρωματοθεραπεία θεωρείται ηρεμιστικό, ιδιαίτερα σε περιόδους υπερέντασης, νευρικότητας ακόμη και υστερίας. Χρησιμοποιείται κατά της ιλαράς, του πυρετού, σπασμών και πονοκεφάλων. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες ανακουφίζουν τις ασθένειες στην περιοχή του λαιμού, τη δυσκαμψία του αυχένα, τον βήχα και επίσης τον πυρετό.
Στο ανθρώπινο σώμα το μπλε αντιστοιχεί στο λαιμό, στα μπράτσα, τη βάση του κρανίου και το θυρεοειδή αδένα.
Οι μπλε τροφές (μαύρα σταφύλια και σύκα, δαμάσκηνα) χαρίζουν ηρεμία και ξεκούραση.
 

Πράσινο: Συμβολίζει την ελπίδα για ζωή, την αναγέννηση και την ανάσταση. Θεωρείται το χρώμα της αρμονίας, της κοινωνικής προσφοράς, του αλτρουισμού. Είναι το χρώμα της φύσης και της ισορροπίας.
Στην χρωματοθεραπεία λέγεται ότι ελέγχει την καρδιά και την πίεση του αίματος, εξισορροπεί το νευρικό σύστημα και απαλύνει το έλκος. Επίσης το πράσινο χρώμα θεραπεύει τα τραύματα του παρελθόντος, ανακουφίζει τον πονοκέφαλο και τη ναυτία, μειώνει την κλειστοφοβία και επαναφέρει την ισορροπία.
Στο ανθρώπινο σώμα το πράσινο αντιστοιχεί στην καρδιά, στους ώμους, στο θώρακα και στους πνεύμονες.
Οι πράσινες τροφές (σπανάκι, αγγούρι, ακτινίδια, αβοκάντο, πιπεριές) βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και χαρίζουν περισσότερη αντοχή.
 

Μωβ: Το μοβ είναι το χρώμα της ανώτερης πνευματικής εξέλιξης, της τελειότητας, του οραματισμού. Το μοβ συμβολίζει το τίμημα της γνώσης, είναι το χρώμα των εκλεκτών, της ταπεινότητας, της αυτοθυσίας. Πνευματικό χρώμα με αποχρώσεις θλίψης και μελαγχολίας.
Στην χρωματοθεραπεία βοηθά στην όραση και στην ακοή, αυξάνει την διαισθητική ικανότητα, προλαμβάνει και εξισορροπεί τα ψυχολογικά προβλήματα.  Ανακουφίζουν την ταχυπαλμία και τις φλεγμονές, καθώς και οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με το κεφάλι και την κούραση στα μάτια.
Στο ανθρώπινο σώμα το μοβ αντιστοιχεί στην κορυφή του κεφαλιού, τον εγκέφαλο και το κρανίο.
Οι τροφές με μοβ χρώμα (μελιτζάνες, κρεμμύδια, κόκκινο λάχανο) βοηθούν στην αντιμετώπιση των συγκρούσεων.
 
 
 
Μαύρο: Συμβολίζει το σκοτάδι, το φόβο και το θάνατο. Είναι τραγικό και αυστηρό και εμπνέει σταθερότητα και σοβαρότητα. Επίσης εκφράζει την πειθαρχία και την εσωστρέφεια, τις ανέκφραστες ικανότητες, αλλά και το φόβο για το μέλλον. Το μαύρο αυξάνει την αυτοσυγκράτηση και την αυτάρκεια.
Οι τροφές με μαύρο χρώμα (ελιές, χαβιάρι, γλυκόριζα, σταφίδες) βοηθούν στην ανακάλυψη του εσωτερικού μας κόσμου.
 
 
 
Άσπρο: Συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής, την υπέρτατη πίστη, την ελπίδα, τη διαφάνεια. Εκφράζει ειλικρίνεια, αθωότητα και λάμψη. Το λευκό φως χαρίζει διαύγεια και μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τις αρνητικές σκέψεις και τους παράλογους φόβους.
Οι λευκές τροφές (σκόρδο, ρύζι, κουνουπίδι, σελινόριζα) αποτοξινώνουν το λεμφικό σύστημα.
 
 
Ροζ: Συμβολίζει την θηλυκότητα, την τρυφερότητα, την παιδικότητα και την αθωότητα. Γενικά, όσοι το αποφεύγουν χαρακτηρίζονται από δυσκολία να αποδεχτούν την θηλυκή τους πλευρά και να εκφράσουν συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης.
 
 
Γαλάζιο: Χρώμα της ουράνιας συνείδησης, της αρμονίας και της ηρεμίας. Συμβολίζει την αθανασία, το νου, την αποκάλυψη, την σοφία, την ευσέβεια και την ψυχρότητα. Επίσης, αντιπροσωπεύει την μάθηση και τα υγιή συναισθήματα, ενώ ευνοεί την γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, την μεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και την μετρημένη ζωή. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει τα πάθη.
 
 
 
Βιολετί: Συμβολίζει την ηρεμία και την συμφιλίωση με τον εαυτό μας. Συντείνει στην πνευματική ισορροπία και είναι το ισχυρότερο αναλγητικό χρώμα.

 
Τιρκουάζ: Συμβολίζει την εσωστρέφεια, αναγέννηση, πρόοδο, ανθρωπιά και την απέχθεια στους περιορισμούς ή την καταπίεση. Χρώμα που εκφράζει την αγνή καρδιά, την φρεσκάδα ενώ ενθαρρύνει την καθαρή και ειλικρινή επικοινωνία. Γενικότερα, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γνώσης και της πληροφόρησης, καθώς ενισχύει την διερεύνηση του νου.

 
Φούξια (ματζέντα): Συμβολίζει την τόλμη, την φιλοδοξία, την αυτογνωσία, τα ελεγχόμενα πάθη και συναισθήματα.

 
 
Πράσινο Σκούρο: Συμβολίζει το κύρος και τη δύναμη σε πρόσωπα και πράγματα. Σε υλικά θέματα και αντικείμενα προσδίδει ποιότητα. Ενθαρρύνει τον εγωισμό, την ζήλια, την ζηλοφθονία και την τεμπελιά.
 
 
Μπλε Σκούρο: Ενισχύει την συναισθηματική ηρεμία, τη γαλήνη, την ευχαρίστηση και την ανάκτηση δυνάμεων. Συμβολίζει την ηθική και την τίμια αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης, την σοβαρότητα, την ευθύνη, την γνώση, την εμπιστοσύνη και την εξουσία.

 
Πορφυρό: Χρώμα πνευματικό, ιερατικό αλλά και βασιλικό - αυτοκρατορικό. Εμπνέει σεβασμό, εξουσία αλλά κρύβει και κάποιο μυστήριο. Δηλώνει την υπερηφάνεια, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, ενώ φανερώνει τις καλλιτεχνικές τάσεις.
 
 
Καφέ: Χρώμα που ενθαρρύνει την ευσυνειδησία και την εξυπνάδα όσο αφορά τα χρήματα. Δηλώνει σταθερότητα στις συνήθειες και στις πεποιθήσεις, ενώ παράλληλα εκφράζει αξιοπιστία και ικανότητα στις πωλήσεις. Επίσης, εκφράζει άρνηση για ότι είναι αυθόρμητο ή παρορμητικό.
 

Γκρι: Το γκρι χρώμα συμβολίζει την ισορροπία, τη σοβαρότητα και την ουδετερότητα. Όσοι το επιλέγουν είναι διακριτικοί, έχουν ήρεμη προσωπικότητα και είναι ισχυρογνώμονες. Είναι ιδανικό για χώρους γραφείων, χώρους συνεργασίας, βιομηχανικούς χώρους κ.ά. Λόγω της πολύ καλής του συνεργασίας με όλα τα χρώματα είναι ιδανικό για "φόντο" σε χώρους που έχουν άμεση σχέση με τα χρώματα (ατελιέ, σχεδιαστήρια, στούντιο κ.ά.). Επίσης, το γκρι έχει την ικανότητα να κρύβει το πέρασμα του χρόνου, καθώς διατηρεί την απόχρωσή του ακόμα και κάτω από έντονες συνθήκες.

 
Χρυσό: Συμβολίζει τον Ήλιο και θεωρείται χρώμα ηλιακό με ιδιαίτερη δημιουργική και θετική ακτινοβολία στο περιβάλλον. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες καταπολεμούν την άρνηση και τη δυσαρμονία και προστατεύουν από τις αρνητικές επιδράσεις.
 
Ασημί: Είναι χρώμα αντανακλαστικό, κάτι σαν καθρέφτης στο περιβάλλον και έχει τις ίδιες ιδιότητες με το χρυσό. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βοηθούν να εξελιχθούν τα πράγματα, ενώ αποδεσμεύουν από κάθε τι που δηλητηριάζει την ζωή.

Τακτοποίηση Αυθαιρέτων 2011

Ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα στην Ελλάδα έχει να κάνει με την αυθαίρετη δόμηση, η οποία συναντάται πρακτικά σε όλη την ελληνική επικράτεια, και προκαλεί μία σειρά από προβλήματα στην πολιτεία, τους πολίτες αλλά και το περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα: Τακτοποίηση Αυθαιρέτων 2011

Φθηνή θέρμανση: Μήπως τα πέλετ είναι η λύση;

Φθηνή θέρμανση: Μήπως τα πέλετ είναι η λύση;Τα πελλετ αποτελούν μια οικολογική και οικονομική λύση για να θερμάνουμε το χώρο μας.Τα pellets είναι μικρά πεπιεσμένα κομμάτια από φυτικά προϊόντα χωρίς χημικά πρόσθετα, με ενεργειακό περιεχόμενο πολύ μεγαλύτερο από αυτό του ξύλου.

Διαβάστε περισσότερα: Φθηνή θέρμανση: Μήπως τα πέλετ είναι η λύση;

Χρειάζομαι σενάζ όταν χτίσω με τουβλίνα?

Χρειάζομαι σενάζ όταν χτίσω με τουβλίνα?

Γράφουμε αυτό το άρθρο γιατί ρωτηθήκαμε πάνω σ’ αυτό το θέμα από κάποιον αναγνώστη. Εμείς θεωρούμε αυτονόητο ότι το σενάζ είναι απολύτως απαραίτητο όποτε και να χτίζει κάποιος.

 

Ο λόγος που “ρίχνουμε σενάζια” (κάπως πρακτικά κι όχι πολύ επιστημονικά), είναι για να μετατρέψουμε ένα τοιχίο αρκετού ύψους (συνήθως σχεδόν 3μ), αποτελούμενο από ελαφρά στοιχεία (τα τούβλα) που συνδέονται μεταξύ τους με ένα σχετικά όχι και τόσο ισχυρό υλικό, σε κάτι αρκετά στιβαρότερο ρίχνοντας πάνω του ένα σημαντικά πυκνότερο και κατά συνέπεια βαρύτερο στοιχείο.

 

Για να στερεώσουμε -μ’ άλλα λόγια- ένα τοιχίο που θα “έχασκε” στην κυριολεξία αν δεν του προσθέταμε το σενάζ.

 

Στην πραγματικότητα δεν βάζουμε μόνο ένα σενάζ, αλλά δύο. Μόνο που το δεύτερο το βάζουμε ακριβώς πάνω από το ύψος των θυρών και των παραθύρων και το λέμε πρέκι.

 

Το πρέκι κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά με το σενάζ εκεί που από κάτω του υπάρχουν τούβλα και μία διαφορετική δουλειά εκεί που υπάρχουν τούβλα μόνο από πάνω του: το καταλάβατε, στηρίζουν τα τούβλα ώστα να μην σωριαστούν στο κενό του ανοίγματος (του κουφώματος).

 

Σίγουρα μπήκατε σε πειρασμό να το σκεφτείτε επειδή το σενάζ χρεώνεται με το τρέχον μέτρο κι έτσι ανεβάζει σημαντικά το συνολικό κόστος της τοιχοποιίας.

 

Το σκεπτικό της οικονομίας είναι σωστό και πρέπει πάντα να οδηγεί τις αποφάσεις μας, αλλά δυστυχώς δεν θα συμφωνήσουμε σε καμμία περίπτωση να κάνετε αυτή την οικονομία στο σπίτι σας.